Katarkt Ameliyatı
Göz merceğimizin saydamlığını ve esnekliğini kaybederek bulanıklaşmasına katarakt denir.
Katarakt neden oluşur ?
En sık görülen şekli yaşa bağlı olandır yani yaşla merceğin fonksiyonlarını kaybetmesi ile gelişir.
Eğer sistemik hastalıklarınız varsa (Şeker, Tiroid, Romatizma hastalıkları) ve bu nedenle de ilaç kullanıyorsanız bu yaşlanma süreci hızlanacaktır. Yine sürekli güneş mevcudiyeti, kötü beslenme ve sigarada en sık katarakt nedenleri arasında yer alır.
Bazı ticari kurumlar yakını görememenin katarakt olduğundan bahseder. Bu kesinlikle yanlış ve ticari bir yönlendirmedir. Yakını görememe 40-45 yaş sonrası fizyolojik gelişir ve biz tüm bilim adamları buna Presbiyopi diyoruz. Eğer 40-45 yaşını geçtiniz ve yakını uzaklaştırmadan okuyorsanız ya çok egzersiz yapan, ya katarakt'ı olan, ya da uzağı iyi göremeyen-miyop birisiniz. Özetle uzak görmeniz iyi, kataraktınızda yoksa yakın görmenizin 40-45 yaş sonrası bozulması doğaldır. ( Fizyolojik )
Kataraktan korunmak için ;
-
Dengeli sağlıklı beslenme ( Rafine şeker ve undan uzak dur ,Bol yeşillik, çiğ kuruyemiş ve balık tüket )
-
Günlük olarak en az 20 dakika egzersiz
-
Uv den korunun -Güneş gözlüğü ve şapka takın.( Mavi ışıktan korunmayı önermiyoruz, mavi ışık gün ışığıdır, mavi ışık filitreli gözlük takanlarda uzun vadede mutsuzluk ve serotonin düşüşüne bağlı depresyon ihtimali artar)
-
Uyku düzenine dikkat edin ve en az 7 saat uyuyun.
-
Stresi doğru yönetmek de yaşlanmayı geciktirir.
Sağlıklı beslenen ve retina hastalığı olmayana takviye ilaç önermiyoruz ama illaki alınacaksa aşağıdaki hammadeleri içermeli:
Dengeli Omega 3 ve 6 ( sadece omega 3 değil ) , alfalipoik asit, coenzim q10 , astaksantin, Resveratrol, D vitamini, Mg
Unutmayın doktor önerisi ile alınmayan takviye ilaçlar, tansiyon dengesizliği ve metabolik hastalıklar yapabilir.
TEDAVİ
Katarakt sosyal hayatınızı etkiledikten sonra tek tedavisi cerrahidir.
Ameliyat 5-10 dakika ağrısız ve lokal anestezi ile yapılır. Bulanıklaşan-Kesifleşen mercek çıkarılır ve yerine yapay bir mercek koyulur.
Ameliyat fakoemülsifikasyon yöntemi ile uyutulmadan ve dikişsiz yapılır. İki göz ameliyat arası en az 3 gün olmalı, aynı anda iki gözünüzde ameliyat yapılmaz. Çünkü enfeksiyon veya reaksiyon gelişirse ( 10 binde 1 ) çok düşük dahi olsa iki göz riske atılmamış olur.
Göz içine koyulacak mercek gözün yapısına göre ve size uygunluğuna göre belirlenir.
Hangi göz içi lensi size uygun ?