Bildiğiniz üzere 65 yaş üstü sarı nokta hastalığı sıklığı son yıllarda oldukça artmaktadır. En büyük risk faktörü yaşlanma olmak ile beraber genetik, beslenme ve yaşam tarzı hastalığın hızlı ilerlemesinde oldukça etken olmaktadır.
Bir de sarı nokta hastalığı olmadan 5 kişiden birinde sarı nokta zayıflaması olmaktadır. Bu da kişilerde çoğu güncel tedaviye cevap vermeyen bir sarı nokta bozukluğu yapar. Tıbbi ismi makula da senil atrofi veya coğrafik atrofi. Aslında sarı nokta hastalığı sınıfına da konulan bu hastalıkta tam körlük sık olmamak ile beraber yaşam kalitesini oldukça bozar, özellikle yakın okumakta gözlük ile dahi zorluklar, uzak bakışta merkezi alanlarda koyu, silik alanlar yapar.
Sözü fazla uzatmadan sizlere bu hastalığın veya yaş ile gelen görme azalmasını beslenme ile önemli ölçüde yavaşlatabileceğinizi, bir bilimsel çalışmadan örnek vererek anlatacağım.
Genç bireylerinde yaşlanma ile görme kayıplarını azaltmak için bir fırsat yakalayacağına inanıyorum.
2022 de yapılan çalışmada 850 kişi , 3 yılı geçkin süre izlenmiş. 75 yaş üstü ortalamaya sahip bu bireylerden daha az et yiyen, daha çok meyve-sebze tüketen, daha az alkol alan ve tekli doymamış yağlardan ( zeytinyağı, avokado ve bazı kuru yemişler ) fazla beslenenlerde görme azalması önemli ve anlamlı ölçüde daha az bulunmuş.
Yine biz göz hekimleri yıllar önce yapılan 4000 kişilik çalışmada sigara içmeyen, güneş gözlüğü kullanan, sağlıklı beslenen ve kontrolsüz diyabeti olmayan bireylerin daha az katarakt ve sarı nokta hastalığına yakalandığını ve yakalananlarında daha az görme kaybı yaşadığını tespit etmiştik.
Herkes hasta olunca veya görmesi azalınca çareler arar, ilaç alır, ameliyat olur. Önemli olan bu rahatsızlıklara, yapacağınız basit yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile yakalanmamanız, yakalansak dahi daha az görme kaybı ile kolay atlatmanızı sağlamaktır.
Comments